Asigurari persoane
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Curtea Europeana de Justitie interzice calcularea asigurarilor in functie de sex

Curtea Europeana de Justitie interzice calcularea asigurarilor in functie de sex

“Luarea in calcul a sexului persoanei asigurate ca un factor de risc in contractele de asigurare constituie discriminare”, anunta Curtea Europeana de Justitie. Ca atare, companiile de asigurare nu mai au voie, din 21 decembrie 2012, sa pretinda preturi diferite pentru femei si barbati pentru asigurarile auto, asigurarile de viata si pentru pensii.

Statisticile arata ca femeile sunt mai atente la volan, iau mai putine riscuri (si ca atare riscul ca ele sa moara dintr-un accident este mai mic), si traiesc mai mult. Luand in considerare aceste statistici, companiile de asigurare obisnuiesc sa stabileasca prime anuale mai mici pentru femei decat pentru barbati. Preturile diferentiate nu vor mai fi insa posibile din decembrie 2012, cand intra in vigoare hotararea Curtii Europene de Justitie.

Reprezentantii companiilor de asigurari si-au manifestat dezamagirea la auzul acestei hotarari. Sentimentul general este ca hotararea este nedreapta pentru femei, care vor trebui sa preia de acum inainte o parte din primele corespunzatoare riscurilor atasate barbatilor.

In cazul asigurarilor auto, spre exemplu, in Marea Britanie un barbat de 18 ani are daune anuale medii de 4.400 de lire, pe cand o femeie de 18 ani are daune anuale medii de 2.700 de lire.

Un sistem de prime care nu ia in calcul riscul scazut pe care-l au anumite categorii de asigurati, ca femeile tinere, nu va mai permite reduceri de pret in functie de risc.

Hotararea Curtii Europene de Justitie afecteaza mai ales femeile de pana in 30 de ani, care platesc in acest moment aproximativ jumatate din sumele platite de barbati.

Pentru a egaliza nivelul primelor, companiile ar putea creste preturile pentru femei cu 25-30%, si ar putea scadea preturile pentru barbati cu aproximativ 10%.

In ceea ce priveste pensiile private, decizia CHJ va rezulta in scaderea valorii rentei barbatilor, pentru a le alinia cu cele ale femeilor. Acestea din urma primesc o renta viagera mai mica decat barbatii, datorita statisticilor care arata ca traiesc mai mult.

Tony McPhail, un specialist in pensii de la compania de investitii Hargreaves Lansdown, spune ca decizia CEJ a fost “un eveniment seismic care va remodela in mod fundamental peisajul pensionarii.”

Surse: Comunicat de presaBBCguardian.co.ukLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>