Asigurari persoane
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > 7 intrebari si raspunsuri despre cardurile nationale de sanatate cu cip

7 intrebari si raspunsuri despre cardurile nationale de sanatate cu cip

Incepand din toamna aceasta, romanii vor avea acces la cardurile nationale de sanatate. Initial, acestea vor fi folosite in paralel cu adeverintele care dovedesc calitatea de asigurat insa dupa o perioad, persoanele fara card vor plati integral toate serviciile medicale. Noul sistem de sanatate este complex si controversat, iar acestea sunt cateva informatii pe care e bine sa le stii:

1. Cine primeste card de sanatate?

Cardurile vor fi eliberate la cerere persoanelor cu varsta de cel putin 18 ani care sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Tot ce trebuie sa faci este sa depui o cerere la casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta te afli. In termen de 30 de zile cardul va fi eliberat, iar tu vei putea intra in posesia lui.

2. Cand vor fi emise cardurile?

Potrivit Ministerului Sanatatii, primele carduri vor fi eliberate in perioada august – septembrie 2011. Durata estimata a emiterii tuturor cardurilor este de 12-18 luni, astfel incat pana in 2012-2013 toti romanii vor avea card de sanatate.

3. Cine plateste pentru card?

Contravaloarea cardurilor va fi platita atat de asigurati, cat si de CNAS. Asta inseamna ca in momentul in care vei primi cardul national de sanatate, fie de la factorul postal, fie de la casa de sanatate, vei achita contravaloarea sa, aproximativ 2 euro. La randul sau, CNAS va suporta costurile aferente implementarii sistemului national de carduri de sanatate, din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

4. Cum vei dovedi calitatea de asigurat?

La inceput, vei avea doua optiuni: fie cu adeverinta eliberata de casa de sanatate la care esti inscris, fie prin intermediul cardului de sanatate. Dupa distribuirea tuturor cardurilor nationale, vei putea dovedi calitatea de asigurat doar cu ajutorul cardului. Data exacta de la care cardul national de sanatate va fi singura modalitate de a demonstra ca esti asigurat va fi stabilita si anuntata din timp.

Dupa ce vei incepe sa folosesti cardul, trebuie sa stii ca simpla sa prezenta nu va fi suficienta. Pentru a dovedi ca esti posesorul de drept al cardului, vei putea folosi fie o amprenta digitala, fie un cod pin.

5. Ce se intampla daca nu ai cardul de sanatate la tine?

In acest caz vei fi obligat sa platesti toate serviciile medicale de care beneficiezi, in intregime, nu in sistemul de coplata.  Exceptiile de la aceasta regula sunt:

 • serviciile medicale acordate in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si celor prevazute in Programul national de imunizari,
 • monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei,
 • serviciile de planificare familiala.

6. Ce informatii va contine cardul de sanatate?

a) numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului,
b) cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate,
c) numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate,
d) diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice,
e) grupa sangvina si Rh,
f) acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, in conditiile art. 331 alin. (5) din Legea nr. 95/2006,
g) medic de familie: nume, prenume, datele de contact.

7. Cine are acces la informatiile de pe cardul de sanatate?

 • Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin unitatea de management a cardului national, in calitate de administrator unic al sistemului informatic,
 • medicul de familie la care este inscris asiguratul,
 • medicii specialisti care au sub observatie si acorda servicii medicale titularului cardului, precum si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale,
 • farmaciile cu privire la medicamentele si datele de identificare ale asiguratului – titularul cardului, inscrise pe prescriptia medicala.


4 comentarii la 7 intrebari si raspunsuri despre cardurile nationale de sanatate cu cip

 1. Tiberiu spune:

  Ce se intampla cu persoanele care nu platesc contributia la CNAS? Primesc card? Platesc tot cand merg la medic?

  • Zurich Broker spune:

   Pentru a primi cardul national de sanatate trebuie sa indeplinesti doar doua conditii: sa depui o cerere la casa de sanatate in evidenta careia te afli si sa achiti contravaloarea cardului (aproximativ 2 euro).

   In ceea ce priveste accesul la serviciile medicale, persoanele care nu platesc contributia la CNAS se impart in doua categorii.

   Persoanele care ar trebui sa-si plateasca toate contributiile, insa dintr-un motiv sau altul nu au facut acest lucru nu vor beneficia de gratuitate. Ei vor trebui sa plateasca integral serviciile medicale, cu exceptia celor de urgenta.

   Persoanele care nu sunt obligate prin lege sa contribuie la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate nu vor fi obligate nici sa plateasca serviciile medicale. Categoriile de persoane care sunt scutite de plata sunt:

   - persoanele asistate social (Legea 416/2001),
   - pensionarii cu pensii sub 740 lei/luna,
   - copiii cu varsta pana in 18 ani,
   - somerii,
   - persoanele care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politc, veterani, persoane cu handicap),
   - personalul sanitar,
   - gravidele, insa doar pentru servicii aferente graviditatii,
   - persoanele aflate in Programele Nationale de Sanatate.

   Echipa Zurich Broker

 2. Catalin spune:

  Buna ziua,

  Cum pot plati contributia la CNAS fara sa ma deplasez pana la ghiseu? Lucrez in alt judet fata de cel de care apartin, si nu ma pot duce acasa in fiecare luna…

  Multumesc,
  Catalin Berceanu

  • Zurich Broker spune:

   Buna ziua,

   Conform comunicatului de presa al CNAS din 20 ianuarie 2011, “Persoanele fizice care au obligatia sa achite lunar contributiile catre FNUASS au in prezent, mai multe variante de plata: prin mandat postal, prin O.P. la CEC-Bank sau prin intermediul celorlalte banci, nu numai prin plata directa la ghiseu.”

   Pentru a gasi conturile in care trebuie sa depuneti banii, va trebui sa accesati site-ul Casei de Sanatate a judetului de care apartineti. Puteti face asta cautand pe Google “casa de sanatate [numele judetului]“. Pentru municipiul Bucuresti, adresa site-ului este http://www.casmb.ro.

   Echipa Zurich Broker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>