Asigurari persoane
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Card european sau asigurare medicala?

Card european sau asigurare medicala?

Incepand din primul an in care a fost introdus cardul european de sanatate, toti cei care pleaca in strainatate se confrunta cu aceeasi dilema: trebuie sa-si faca un card de sanatate, sau o asigurare medicala privata e suficienta? Astfel, credem ca este nevoie de explicarea pe larg a procedurii de obtinere a cardului european si de expunerea diferentelor dintre cardul de sanatate si asigurarea de sanatate pentru calatoriile in strainatate.

Ce este cardul european de sanatate

Cardul european de asigurari sociale de sanatate este documentul care iti asigura accesul la serviciile medicale din Uniunea Europeana, in cursul vizitelor in strainatate. Asta inseamna ca daca pleci in vacanta, intr-o calatorie de afaceri sau de studii de pana la 6 luni in Europa si ai un accident sau te imbolnavesti, ai acces la serviciile medicale din tara in care te afli, in aceleasi conditii ca un cetatean al tarii respective.

Cardul de sanatate nu acopera insa serviciile medicale de care ai nevoie in cazul in care ai calatorit in tara respectiva in mod special pentru a beneficia de interventii medicale.

Ce informatii contine cardul

- numele si prenumele asiguratului,
- codul numeric personal al asiguratului,
- data nasterii asiguratului,
- data expirarii cardului,
- codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului,
- numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul,
- numarul cardului.

Cum obtii cardul european de sanatate

Pentru a beneficia de el, trebuie sa depui o cerere tip la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartii. Poti obtine formularul de la Casa de Asigurari de Sanatate, sau il poti descarca de pe internet. Dupa ce il completezi, trebuie sa il depui in original impreuna cu o copie dupa buletin (sau certificat de nastere pentru copiii sub 14 ani) si dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 ani. In cazul in care nu poti face dovada platii contributiilor la Casa de Sanatate pentru ultimii 5 ani, nu vei putea primi un card european de sanatate.

Cardul este eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la inregistrarea cererii si este valabil timp de 6 luni in orice tara a Uniunii Europene.

Cine il achita

Incepand de la 1 ianuarie 2008, asiguratii nu mai platesc pentru cardul european de sanatate. Contravaloarea acestuia e achitata din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Unde il poti folosi

Cardul european de sanatate e valabil in toate tarile din Uniunea Europeana, plus Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.

Care sunt beneficiile cardului european

Cu acest card european de sanatate ai acces la serviciile medicale din sectorul public (la farmacie, la medic, intr-un spital) in aceleasi conditii ca un cetatean al tarii in care te afli. Spre exemplu, daca te afli intr-o tara in care serviciile medicale se platesc, le vei plati si vei primi banii inapoi suma cheltuita dupa intoarcerea in tara. Daca insa esti intr-o tara in care serviciile medicale de stat sunt gratuite, nu vei plati nimic.

E important sa stii ca acest card european de sanatate nu acopera serviciile medicale din sectorul privat. In plus, cardul nu faciliteaza obtinerea de ingrijiri medicale pe parcursul calatoriei in strainatate in scopul tratarii unei afectiuni pe care ai avut-o inainte de a parasi tara.

Cardul european sau asigurarea de sanatate?

Toti cei care se pregatesc sa paraseasca tara pentru perioade mai scurte de 6 luni se intreaba ce ar trebui sa aleaga, cardul european de sanatate, sau o asigurare de sanatate. Desi ambele produse acopera cheltuielile legate de sanatatea asiguratului in cazul calatoriei in strainatate, diferentele dintre ele sunt majore si te pot ajuta sa decizi de ce ai nevoie intr-o anumita situatie. Mai jos am enumerat cateva dintre aceste diferente.

Cardul european de sanatate este valabil doar in Uniunea Europeana plus cateva alte tari din Europa (Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein). Asigurarea medicala, pe de alta parte, poate fi facuta pentru orice tara in care decizi sa calatoresti.

In ceea ce priveste serviciile medicale acoperite, cardul european iti ofera accesul doar la serviciile medicale de stat, nu si la cele din mediul privat. Asigurarea de sanatate iti permite insa sa beneficiezi si de ingrijiri medicale in sistemul privat.

In plus, cardul de sanatate limiteaza tipurile de ingrijiri medicale de care poti beneficia; te poti bucura doar de ingrijirile absolut necesare, astfel incat sa poti continua sederea in tara respectiva si sa nu fii obligat sa te intorci in Romania. Asigurarea medicala acopera, suplimentar, si cheltuielile aferente repatrierii sanitare, ale repatrierii in caz de deces, cheltuielile de spitalizare, accidentele si alte cheltuieli medicale.

Din punctul de vedere al platii, cardul de sanatate iti da aceleasi drepturi pe care le au cetatenii tarii pe care o vizitezi. In anumite cazuri, poti fii obligat sa co-platesti spitalizarea, sau chiar sa achiti pe loc contravaloarea serviciilor medicale. In aceste cazuri, va trebui sa depui o cerere de rambursare a banilor la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartii. Asigurarea privata asigura preluarea si achitarea tuturor cheltuielilor direct catre furnizorii de servicii medicale din strainatate. Daca ai o asemenea asigurare, nu trebuie sa achiti contravaloarea serviciilor medicale, indiferent de sistemul de sanatate al tarii pe care o vizitezi.

Ca o ultima diferenta, cardul european poate fi obtinut doar de persoanele care fac dovada platii la zi a contributiilor de sanatate, insa asigurarea medicala privata poate fi incheiata de oricine.

In concluzie, cardul european de sanatate nu poate substitui complet o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, iar in unele cazuri asigurarea privata de sanatate e singura solutie viabila.2 comentarii la Card european sau asigurare medicala?

 1. Diana Tudor spune:

  Buna ziua,

  Eu voi avea nevoie de cardul european de sanatate, insa am nevoie de el mai mult de sase luni. Pot sa obtin altul in timp util ca sa am continuitate, sau trebuie sa imi iau o asigurare medicala pe tot anul?

  Multumesc.

  • Zurich Broker spune:

   Buna ziua,

   Daca aveti nevoie de un alt card european imediat dupa expirarea primului, il puteti obtine urmand aceeasi procedura, cu maxim o luna inainte de expirarea celor sase luni.

   Desigur, puteti opta pentru o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, pentru a fi sigura ca toate riscurile sunt acoperite. Pentru asta, va recomandam sa completati acest formular: http://www.asigurari-persoane.ro/comanda-asigurari-de-persoane/. Un reprezentant al Zurich Broker va discuta apoi cu dumneavoastra care e cea mai buna solutie.

   Va multumim,
   Echipa Zurich Broker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>